Att förstå ironi och sarkasm!

Vad är ens egentligen ironi och sarkasm?

”Ironi innebär att det finns en skillnad mellan vad som sägs och vad som egentligen menas. Denna skillnad består ofta i att man säger motsatsen till vad man menar, och visar med tonfall och andra medel att man inte menar vad man säger” citat från Wikipedia

”Sarkasm är ett yttrande där något sägs på ett skenbart humoristiskt sätt med ett överdrivet, sarkastiskt tonfall med avsikt att håna den eller det man syftar på” citat från Wikipedia 

93% kommunicerar vi med kroppsspråk, 7% är kommunikation via talet. Om jag då lägger till att vi med ADHD tar in allt i vår omgivning inkl människors sinnesstämningar så skulle jag tro vi använder oss mer av avläsning av den andres kroppsspråk än vad den faktisk säger med talet.
Detta gör att vi ofta har problem med att förstå ironi och sarkasm. I situationer med ironi då kroppsspråket säger något helt annat än vad den andre säger så blir det inte humoristiskt i förståelsen. Vi tolkar det de faktiskt menar och förstår inte det roliga i det hela. Iaf jag kan stå där och undra varför personen säger en sak men menar något annat och det blir förvirrande och gör mig osäker istället.

Vi med ADHD tenderar att tolka helheten och när någon säger en sak med talet och en annan sak med kroppsspråket blir det konflikt i tolkningen.

Sarkasm är en annan sak som ofta sårar och gör personer med ADHD ledsen. För åtminstone jag läser av hånandet och det elaka sarkastiska tonfallet. 

Jag har aldrig förstått varför människor inte kan vara raka och ärliga i det de säger och visar med kroppsspråket. Har förstått att det sitter i min ADHD. 

En uppmaning till er som möter personer med ADHD.
Snälla använd inte ironi och sarkasm när ni talar med oss, gör ni det så säg då jag skojar och förklara vad ni egentligen menar. Var hellre rak och ärlig!

8 reaktioner till “Att förstå ironi och sarkasm!”

 1. Såååå klockrent och faktiskt både skönt, lättade och “glädjande” att läsa för en annan som oxå har ADHD och lider sjuuukt mycket av att jag blir så jävla (flåt språket 😏) påverkad och tar så illa vid mig i såna situationer och monsterarg på mig själv för jag inte bara kan släppa det istället…. Det tär sönder en ibland, believe me!

  1. Ja det är ju skönt att få veta att fler har samma bekymmer o förstå sig själv på ett annat sätt 🥰

 2. Jagrror att jag förstår vad du menar .
  Dock är jag en väldigt ironisk person (om jag ska vara ärlig) .
  Jag själv har kombinerad ADHD med autismsdrag .
  Dock ogillar jag att du skriver VI i ditt inlägg , istället för DIG .
  Jag är väldigt olik i min ADHD än vad min dotter är .

  1. Jo så är det ju vi är alla olika men syftar mer på att problematiken finns hos vi med ADHD. Sen är alla olika med olika egenskaper som inte hänger ihop med ADHD och vise versa 🥰

 3. Jag har dock personliga problem att skilja på sarkasm och ironi i min vardag .
  Det får min hjärna att gå på högvarv och jag tänker på allt i detalj .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *