Hur löser jag mina vardagsproblem, vilka strategier använder jag?

Blogginlägget idag ska handla om hur jag löst mina vardagliga problem som ofta kan vara problem då man har ADHD. Sen är strategier olika användbara för olika personer men hoppas kunna ge tips till några iaf 😃

En text som stämmer bra med dagens blogginlägg om hu man får det att fungera

Bristande arbetsminne och minneshjälp

Eftersom arbetsminne inte är det bästa då man har ADHD fungerar det inte att minnas läkartider, vad sonen ska ha med till skolan nästa dag osv. Detta har jag löst genom att använda kalendrar, säger flertal då jag har en kalender för jobbet som lärare och en för allt hemmavid. Den på jobbet är allt jag behöver komma ihåg där, samt min veckoplanering för lektionerna. Kalendern hemma skriver vi i läkarbesök, tandläkare, naprapat, sjukgymnast, föreningsaktiviteter, tävlingar vi åker på och sånt som beror oss som familj. I hallen sedan har vi en whiteboardtavla där sonens aktiviteter skrivs ned tex dans onsdagar, idrott tisdagar och torsdagar, bad på skolan, läxor mm. Dessutom använder jag påminnelser på mobilen som påminner mig om att tex ta medicinen.

Kalendern som används hemma 😃
Kalendern som jag har på jobbet som lärare 😁

För ytterligare hjälp att minnas använder jag mig av google keep där jag gör listor för vad jag ska göra under varje vecka som är utöver det vardagliga, kan tex vara att svara på ett mail, ringa en person, posta ett brev. I google keep lägger vi också in handla listan väldigt enkelt och smidigt då kan den ene av oss vara hemma och lägga in vad som ska handlas och den andre åker på affären och handlar, klickar då bort det som handlats som lägger sig längst ned i listan som markerade/ avklarade.

Här ett exempel på vår handla lista i Google keep

Middagar och matplanering

Något som varit otroligt användbart för oss som dessutom bidragit till att minska stressen kring vad ska vi äta idag, har vi handlat allt osv är att vi börjat använda Mer strukturs middags planerare för en månad, finns att hämta på merstruktur.se
Det är så otroligt enkelt att vid månadsskiftet kolla vad som finns i matväg hemma, göra en plan för alla middagar under hela månaden, skriva in de i månadens middagsplanering som vi sedan sätter upp på väggen i köket. Sen sätter vi oss och kollar vad som behöver handlas och skriver in det i handla listan på google keep. Handlandet sker då en gång som storhandel sen behöver det bara kompletteras med mjölk, bröd, toapapper osv. Ekonomiskt ja visst! Blir så mycket billigare att handla stort en gång och sedan så skönt att veta vad ska vi äta imorrn, tina fram det som behövs och inte behöva använda energi till att fundera ut vad vi har, vad vi ska göra nästa dag till middag. Jag är helt såld på denna middagsplanerare i kombination med handla listan på google keep, det har underlättat så fantastiskt mycket i vårt liv till allas fördel 💖

Att hitta saker och inte tappa bort viktiga saker

Detta med att förvara saker på samma plats för att inte tappa bort mobiltelefon, plånbok, nycklar “yeah you name it” är alltid struligt för många med ADHD. Vi har löst det med en del saker inte alla men nycklar har sin plats i nyckelskåpen i hallen (vi har 2 då nya bilnycklar tar sådan plats ;p)
Plånboken har sin speciella plats och fakturor läggs i ett facksystem där vi har varsitt fack på skrivbordet, efter att fakturan har lagts in och markerats med datum den kommer dras på kontot. Vid månadsslut skriver vi en månadsbudget för pengar in och ut och har ett specifikt konto för matpengarna.

Tidsuppfattning = obefintlig

Att veta hur lång tid något tar att göra, tar att transportera sig och andra tidsuppfattningar är svårt med ADHD. Vad gäller transportsträckor använder jag mig av google maps som beräknar tiden det tar att köra, sen lärde jag mig på pegasus kursen (en kurs för vuxna med ADHD) att man också måste räkna med tiden det tar att klä på sig ytterkläderna, gå ut till bilen, starta den och komma ut från parkeringen osv. Tips då på pegasus kursen var att mäta tiden och notera det för att räkna ut totala tiden det tar att tex ta sig till jobbet från hemma inne till på plats på kontoret.

Att kunna sortera intrycken från sina sinnen

Det är lätt för de som inte har ADHD problematik att sortera intrycken och kan säkert verka ologiskt och tom korkat att inte få till det. För mig kändes det som en lättnad att förstå att jag är inte korkad som inte kan hitta mitt eget barn bland 70st barn på fritids utan det handlar om min bristande förmåga att kunna sortera i hjärnan bland alla intryck och veta vad jag ska göra av de i det ögonblicket. Min ADHD hjärna ställer till det så alla barn blir en enda röra, bara en mängd barn som leker. Gick så långt att jag drog mig för att hämta sonen då det var jobbigt att inte hitta honom fast han kunde vara rakt framför mig osv. Med diagnosen och förklaringen kunde jag ta hjälp av snälla fritidspersonalen som då jag förklarade min problematik förstod precis och kunde agera annorlunda. När jag kom för hämtning gick jag till en ur personalen som tro det eller ej men syntes i mängden (kanske för att de var längre, vuxna och hade gula västar). Personalen visade sedan mig till sonen, att här är han 💞

Som slutord på detta långa blogginlägg vill jag tillägga om vikten att våga berätta och förklara om sina problem, våga be om hjälp hos vänner, kollegor och andra personer som berörs inom föreningslivet, skolan mm ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *