Sömnproblem…

Ända sedan jag var liten har sömnen varit ett problem, att få mig att somna har varit till mamma och pappas stora förtret. Än idag kan jag minnas historien om hur jag som jätteliten, kanske tre år, satte mig upp i sängen två på natten och sa ”jag ser inte mamma, jag ser inte pappa”. Satt mitt i deras säng för de hade försökt få mig att sova under flera timmar. Så lagomt skoj när pappa stackarn skulle upp o jobba kl 6:00. Så här fortsätter det under min uppväxt och tonåren då jag möblera om rummet nattetid och kom på massa olika idéer. De flesta problem löste jag nattetid. Även in i vuxen ålder kunde jag komma på saker och följa min impuls, ta telefonen och ringde direkt insåg sedan att oj man kanske inte kan ringa till någon 23:30.

Att inte få tillräckligt med sömn blir jobbigt i längden, man orkar liksom inte. Med tanke på att ADHD ger koncentrationssvårigheter som då ökar med dålig sömn så blir det svårare att koncentrera sig i skola jobb i privatliv. Jag har i tidigare blogginlägg nämnt detta med sömnsvårigheter och strategier men kan inte säga att jag har en lösning på detta ännu i alla fall. Att ständigt känna sig trött är också uttröttande, många blir dessutom utbrända av för lite sömn.

Innan min diagnos var satt funderade jag mycket kring detta med att människor med ADHD har sömnsvårigheter inte tyckte att jag hade det. Men så blev jag varse att så var nog fallet… 🤔 😴

Att ha svårt att somna, svårt för att gå och lägga sig samt svårigheter att få sova hela natten är ett sömnproblem som är vanligt vid ADHD problematik.

Här är några tips på strategier:

 • Inte dricka koffein efter lunch men framförallt mot eftermiddagen/kvällen
 • Använd tyngdtäcke finns i olika tyngder och olika varianter som kedjetäcke, fibertäcke, bolltäcke. 
 • Mörklägg samma tid varje kväll, stäng alla skärmar och tona ned skärmljuset någon timme innan. 
 • Ställ mobilen på stör ej tex mellan 20:00-08:00.
 • Olika mediciner hjälper olika. För mig hjälper saroten både mot smärtan och gör mig trött. Melatonin är kroppseget trötthets hormon. 
 • Motionera regelbundet! Minst 30 min/dag
 • Ät inte så sent och är ej sötsaker på kvällen! Lättare sagt än gjort 🤪

2 reaktioner till “Sömnproblem…”

 1. Har läst din blogg ett tag nu 💚
  Vill bara dela med mig av hur jag äntligen (peppar, peppar, ta i trä…) börjat somna lite lättare… Det är skittråkigt men eftersom jag är sjukskriven för utmattning och verkligen behöver god sömn för att fungera dagen efter så är det bara för mig att acceptera…

  Regelbundna måltider där sista målet är senast 18:00. Efter det (försöker) jag bara dricka. Varm dryck fungerar bättre än kall. Tar ofta en mugg kokt vatten med Triphala och efter en stund en kopp grönt te.

  Efter middagen gör jag i stort sett “ingenting”. Går omkring o småfixar tvätt, disk mm men drar inte igång med något större. Är bara hemma o tar det lungt. “Är” jag bara istället för att göra/prestera/ha kul så blir jag seg. Klarar mig dock inte utan skärm tid (har provat) men väljer sånt på skärmen som inte piggar upp mig. Just nu funkar ljudet av gamla svenska tv-serier + att lägga patiens.

  Absolut inga pulshöjande aktiviteter på kvällen för när kroppstemperaturen går upp är det svårare för mig att somna.

  Försöker vakna samma tid varje dag (går inte alltid, ibland är jag för utmattad och kommer inte upp alls)

  Så… Hur tråkigt det än är så hjälper det mig med regelbundna rutiner… Vilket är skitsvårt att få till… Men med acceptans om att det är det som behövs så blir det lättare även om jag misslyckas gång på gång 😉.

  1. Tack för kommentar och visst är det så att regelbundna tider är det som gäller. Dock svårast för mig att få till då jag dels börjar olika tider varje dag och har djur (hästar, kanin, katter o 16 hundar) som behöver skötas om och ibland är man inte hemma så att det går att göra innan middagen. Tyvärr går jag då upp i varv av frisk luft och rörelse och får svårare att komma till ro. 🤪
   Har provat en del av dina tips som grönt te på em/kväll. Att minska skärmtiden är omöjligt men försöker oxå göra det som minst stressar igång o piggar upp. Bra kämpat av dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *