Varför glutenfri kost?

Hej alla glada läsare av min blogg =) Längesen otroligt längesen jag skrev sist inser jag men nu kommer ett litet inlägg om glutenfri kost och vad det innebär för oss med ADHD. Fördelar av att inte äta gluten och nackdelar av att äta gluten.

Många med ADHD är beroende av mackor och pasta som innehåller massa gluten. Det är i och för sig inte så konstigt med tanke på att gluten innehåller morfinliknande ämnen och omvandlas i hjärnan till olika morfiner som gliadorfin. Vi med ADHD är dessutom mycket känsligare för förändringar i maten.

Har det då alltid varit så här?

Nej det har det inte för gluten har förändrats genom växtförädling har vete gått från 14 kromosomer med litet ax och långt strå medan dagens vete har 42 kromosomer med kort strå och stort ax. Bra för att mätta fler javisst men vad gör det i våra kroppar?
Jo gluten ökar tarmens genomsläpplighet och skapar inflammation vilket i sin tur påverkar oss med humörförändringar, irritation, trötthet, magproblem som diarré eller förstoppning, näringsbrist, hjärndimma, depression. Ökad hyperaktivitet, försämrad koncentration är andra saker som påverkar oss när vi äter gluten. Vilket ni som läst denna blogg eller redan har kunskaper av ADHD förstår att för oss med ADHD är detta inte bra alls och för alla neurotypiska så kan detta ge ADHD liknande symptom.

Vilka effekter blir då av att inte äta gluten?

Jag tog och provade på vår lilla familj med mig med ADHD, min man och vår 12 åriga son med ADD. Vi märkte av direkt att magarna blev i bättre form, sen kom abstinensen och suget efter gluten men efter ett tag utan gluten kunde vi se den positiva effekten. Vi blev piggare, kunde koncentrera oss bättre, blev allmänt gladare med mer energi, mycket mindre irriterad och jämnare humör och framförallt hjärndimman var som bortblåst. Detta håller i sig så länge vi äter glutenfri mat =) Helt fantastiskt vilken skillnad!

10 reaktioner till “Varför glutenfri kost?”

 1. Hej! Hur fick ni igenom detta i skolan? Min 11åriga dotter med ADHD äter glutenfritt hemma men skolan nekar henne glutenfri kost där då hon inte har läkarintyg på celiaki….

  Suck.

  1. Hej! Fått igenom det har vi inte, vi har lämnat in önskekost pga sonens ADD. Inte fått någon respons. Sonen väljer oftast att ta av det glutenfria på skolan. Då vi varken fått besked om bu eller bä så kör vi på så. Annars kommer fler o fler kommuner med kravet att det ska vara läkarintyg på sjukdom. Attention jobbar mycket med denna fråga för att få till ändringar: https://attention.se/2018/11/08/angaende-livsmedelsverkets-rad-till-skolor-att-minska-onskekost-som-specialkost/

 2. Så himla intressant! Har aldrigt haft adhd symptom tidigare men är nu 35 och ska utredas då det blivig ”värre” med åren. Har också sköldkörtel problematik o testar nu mer glutenfritt o jag märker redan STOR skillnad i energinivå så kul att få fler bevis på detta kan vara en lösning o må bättre o minska symptomen igen 🙂

 3. Jag fick min diagnos vid 52 år då orkade min kropp inte med min knopp längre.

  Lycka till ❤️

 4. Hej! Hur gör ni med skolan och dagis ? Jag har hört att de inte tillåter barn att ta med egen mat och att de inte låter dem få gluten fri diet utan intyg på celiaki. Tänk om de mår bra utan gluten men skolan och förskola vägrar samarbeta utan intyg.

  1. Hej! Jadu bra fråga den har jag inte lyckats knäcka ännu. Har dock sagt till sonen att undvika gluten på skolan o varje läsår skickar jag in att han ska äta glutenfritt pga sin ADHD.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *