Vikten av pauser efter en period av överstimulation eller en dag med många intryck.

En elev med ADHD som kommer hem efter skolan kan bete sig värre när de kommit hem och då inte för att de tar ut den intensiva dagen på föräldrarna utan för att de känner sig trygga i hemmiljön och kan slappna av och ge utlopp för sitt impulsstyrda beteende. Förstår att det blir jobbigt för föräldrar och de föräldrar som klarar dessa påfrestande situationer ska ha en 🌟

Dock finns tips på strategier som jag hittade i boken Flickor med ADHD av Kathleen G. Nadeau, Ellen B. Littman och Patricia O. Quinn. 

”Det är ingen idé att fråga hur dagen varit direkt eleven/barnet kommer hem utan låt barnet få en paus och landa i att gå från skolans miljö till hemmets trygghet.”

”För att slippa bråk och tjafs så planera in en stund för vila, där det inte finns krav och mer passiva aktiviteter.”

”Något som faktiskt är vila för oss med ADHD oavsett ålder är att få titta på TV, spela dataspel, lyssna på musik eller kika på sociala medier på facebook. Tro det eller ej men då får vi med ADHD en paus då vi kan återhämta oss, samla oss och tid för att växla ned, för att sedan få energi och ork till resten av kvällen.”

Andra saker som i denna situation kan vara värt att tänka på är att låta barnet få vara med och bestämma vad som ska göras hemma för det ger en känsla av kontroll. Man kan då ge två godkända val tex: ”Vi ska äta middag kl 17:00 vill du duscha före eller efter?”

Att få känslan av kontroll kan släppa massor av stress hos barnet och hela kvällen blir mer positiv 🥰

Att få komma hem och ladda om batterierna gäller även för vuxna med ADHD och det är förklaringen på att jag går undan ibland 😘

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *