Återhämtning viktigt men svårt då man har ADHD

Det är viktigt med återhämtning och ännu viktigare när man lever med diagnosen ADHD för då går hjärnan på högvarv för jämnan och drivkraften framåt sätter inte stopp för att hjärnan och kroppen är trött den trycker bara på än värre. Många är de som blir utbrända gång på gång utan att förstå själva orsaken, främst då kvinnor men finns säkert hos män med. Har hört flera som trots utbrändhet fortsätter arbeta och kör på som vanligt. Visar sig senare att de har ADHD.

Det är väldigt vanligt att en person som har outredd ADHD gång på gång springer in i den berömda väggen. Varför är det så då? Jo för att hjärnan går på högvarv och impulserna styr kraftigt och man har sömnsvårigheter och svårt för att varva ned och koppla av en stund.

Det gäller då man har ADHD att hitta stunder för avkoppling, återhämtning, små andrum där kropp och hjärna får vila. Inte bara sömnen som behöver fixas så man sover tillräckligt mycket under en natt utan de små återhämtnings stunderna i vardagen.

Hur kan vi då återhämta oss och få hjärnan att varva ned? Ja det är såklart olika för alla individer men här kommer några tips som fungerat för mig:

  • Mys med en kurrande katt, klappa katten och bara sitt och tänk på katten hur mjuk päls den har osv
  • Lägg dig i ett varmt badkar med lavendeldoft och tända ljus, eller sätt dig i en varm och skön bastu
  • Stanna upp under jobbet, släpp alla tankar och bara andas djupa andetag, 4-5 djupa andetag är bättre än inget
  • Ta en promenad där du försöker att bara vara i nuet och inte fundera på allting annat
  • Mindfulness och meditation
  • Umgås med djur, hästar, hundar ja vilka mysiga djur som helst, i mitt fall inte spindlar haha
  • Läs en bok eller lyssna på en ljudbok
  • Stanna upp och observera solen som skiner, snön som gnistrar, fåglar som kvittrar, vågor som skvalpar, stadsljud eller vad nu du mår bra av att bara höra

Hoppas tipsen kan vara till hjälp och att fler oavsett diagnos eller ej tänker på att återhämtning är viktig för vår hälsa och för att minska stressen i samhället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *