Att leva med en med ADHD

Det är ett fartfyllt liv att leva med någon utan bromsar, att leva med en som inte har möjlighet att styra och hejda sina impulser, som inte kan organisera sitt liv, som behöver stöd och hjälp och som kan vara extremt intensiv och allt vad det innebär att leva med en person som har ADHD.

Tänk er ett liv som rusar fram med en Ferraris fart och att bromsarna är så dåliga som cykelbromsar, det är så det är att leva med ADHD. Det är ofta starka känslor och både humör, motivation och energi svänger otroligt fort så det kan vara svårt att hänga med. Sen helt plötsligt kommer energiförlusten över en och orken är då absolut noll. Det är verkligen allt eller inget. Det som nyss var intressant och motiverande är i nästa stund totalt ointressant. Det kan vara extremt svårt att komma igång och lika svårt att sluta med det man håller på med.

Inte är det lätt och många är de konflikter som dyker upp och saker som ställer till det. Det kan vara extremt stressande för den som inte har ADHD att leva med en som har diagnosen.
Detta blogginlägg ska handla om förklaringar och tips på att få det att fungera bättre i familjelivet oavsett om det handlar om en mamma eller pappa eller barn med ADHD eller som i vårt fall att jag som mamma har ADHD, min mamma hade det förmodligen så även min bror och morfar samt att vi misstänker vår son har det också.

Det som är viktigt att komma ihåg är både att den som har ADHD inte rår för sin problematik. Det är inget man valt att leva med och vi får ofta kämpa i motvind hela livet för att ens få till vardagliga saker. ADHD är också så mycket mer än svårigheter med impulsivitet, hyperaktivitet och koncentration. Det sista en person med ADHD behöver är att känna skuld över att man drar ned andra på grund av sina svårigheter. Eller känna skuld över att inte lyckas och ständigt misslyckas.

Samtidigt är det jätte viktigt för alla er som lever med någon/några med ADHD att utöver hjälpa den man älskar även se till att få återhämtning, förståelse och uppskattning. Den enda man kan ändra på är sig själv så viktigast är att ta hand om sig själv, syssla med egna intressen, hålla fast vid sina värderingar och egna övertygelser. Du blir till bäst hjälp för personen med ADHD om du får ork och det får du genom att ge dig själv tid. Bra tips är att träffa andra i liknande situationer så att man får diskutera och känna att man inte är ensam om att leva i en familj med ADHD.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *