Förändringarnas problematik!

Att ogilla förändringar är något iaf jag har stora problem med. Gissar att många med ADHD har liknande problem då allt handlar om att försöka leva ett strukturerat och så normalt liv som möjligt. Något som kräver enorma mängder energi hos oss med ADHD. Det som ni utan diagnos klarar per automatik kräver tankemöda och massor av energi för oss med diagnos.

Vilka förändringar pratar vi om då?

Jo det kan vara så enkla som att möblera om så jag inte hittar längre bland sakerna eller att vi bestämt något och det blir ändrade planer.
Många kan säkert tänka men vadå du är ju impulsiv så hur svårt kan det vara och bara vara just det och förändra. Jo men det är så här att för att få livet att fungera med allt vad det innebär och inte på kuppen köra slut på mig själv så måste jag planera och strukturera livet.
det blir så otroligt svårt att planera om det hela då själva planerandet i sig kan bränna ut en person med ADHD.

Redan som liten flicka kallades jag envis. Minns så väl när vi var i stugan och jag inte var förberedd på att vi helt plötsligt skulle åka till en bekant till familjen. Jag vrånghöll fast mig och skulle inte gå. Vi kom iaf till slut iväg och lika envis skulle jag sedan inte åka hem för då hade jag ju landat i förändringen och hade nu skoj med ett av deras barn. 🤪

Tips till alla som bemöter oss med ADHD:

Var förutsägbar genom att i förväg säga vad som ska hända.

Var tydlig genom att säga saker kort och enkelt.

Dela ut schema/agenda för att tydligt visa vad som tex ska ske under denna kurs, vad vi gör denna vecka och när prov ska göras.

Påminn om saker i förväg dagen innan, på morgonen och en stund innan. Påminnelserna ska skapa en förutsägbarhet genom att använda de sinnen personen i fråga bäst trivs att använda.

Naturligt slut på en aktivitet/uppgift gärna med en motivation som en frukt, lyssna på musik.

Sist men inte minst vill jag än en gång tipsa om den fantastiska gruppen på Facebook 👇👇👇

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *