Exekutiva funktioner

Alla med ADHD har problem med sina exekutiva funktioner på olika sätt dessutom eftersom det också beror på om varje individ har fått rätt hjälp, rätt stöd och rätt behandling av lärare mfl.
Det gäller också att kunna se problemet med de exekutiva funktionerna på rätt sätt.

Exekutiva funktioner innebär att kunna vara uthållig, kunna sitta kvar på sin plats, vänta i en kö, fortsätta med en uppgift som kräver uthållighet.
Arbetsminne är också en exekutiv funktion, att komma ihåg att göra någonting i framtiden. Andra exekutiva funktioner är organisationsförmåga, planeringsförmåga.

Många gånger ger man konsekvenser till barn som glömmer saker, till elever som kommer till skolan utan saker. Detta blir ödesdigert för de som har ADHD. Om vi tar ett exempel på en elev som glömt idrottskläderna hemma och då inte får vara med på idrotten. Detta handlar inte om dålig motivation utan sitter i arbetsminne, organisation och planeringsförmåga. Ingen med ADHD kommer lära sig av konsekvenserna.

Jag har löst detta som lärare till elever med ADHD så här:
För att de ska slippa lägga energi på att försöka komma ihåg boken fram och åter mellan hemmet och skolan och istället kunna lägga energin på att lära sig och på köpet känna att de lyckas istället för misslyckas så har jag skickat med en bok hem och har en och i klassrummet 😁

I övrigt behöver andra hjälpa oss med ADHD att träna upp de exekutiva funktionerna och viktigt då är att tänka på att flickor med ADHD ligger något efter pojkarna i utvecklingen.

Det sociala samspelet involverar många exekutiva funktioner som att kunna bete sig på ett bra sätt gentemot andra och inte bara tillgodose sina egna omedelbara behov. Samspel i det sociala bygger också på förmågan att kunna samarbeta, ge och ta och förmågan att kunna koncentrera sig på flera sociala signaler och ha en god känsloreglering. Allt detta blir en stor utmaning för barn med ADHD och det är viktigt att föräldrar, skola samarbetar och hjälper dessa barn att träna på dessa exekutiva funktioner så långt det är möjligt. Sedan behövs stödinsatser för att hjälpa de med ADHD till fungerande samhällsindivider.

En kommentar till “Exekutiva funktioner”

 1. hey there and thank you for your information – I have definitely picked up anything
  new from right here. I did however expertise a few technical issues using
  this web site, as I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your quality score if ads and marketing with
  Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and can look out
  for a lot more of your respective fascinating content.
  Make sure you update this again soon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *