Mat och konsistens

Har tidigare skrivit om lappar i kläderna och hur det kan vara så besvärligt att det tar all uppmärksamhet och energi. Har jämt fått höra att jag varit känslig för saker i kläderna, små smulor i sängen osv. Det jag lärt mig är att detta även gäller mat och dess konsistens. Eftersom jag inte har luktsinne så har jag alltid trott att min avsky för konstig konsistens, blandad mat och såser har varit just pga avsaknaden av luktsinnet. Lukt och smak hänger ju ihop och påverkar varandra. Men fick veta på pegasus utbildningen att ha jobbigt med matens konsistens hör till ADHD, även autistiska drag. 🤔 Hmm kanske inte är bara mitt saknade luktsinne som gör att jag tex inte äter pyttipanna som by the way smakar fett och har skum konsistens. 

Fördelen är att elever idag inte tvingas äta mat som verkligen inte går ner, utan de kan ha önskekost med specialmat precis som det vore allergi. 👍 

Tänk om det hade funnits på min skoltid jippie då hade jag sluppit äta stekt blodpudding med riktigt obehaglig konsistens eller överkokt pasta som bara växer i munnen. 

Nåja jag är numer vuxen sägs det i alla fall och har därmed funnit mitt sätt att äta, helst utan sås (om det inte är den goda vita såsen gjord på turkisk yoghurt och kryddor), blandar helst inte maten och var sak har sin plats på tallriken. 🤪 Jag vet att jag är knasig för surströmming äter jag med god aptit, om det sen beror på avsaknaden av luktsinnet eller för att jag är norrlänning eller för att konsistensen på surströmming faktiskt inte är så tokig, är svårt att avgöra 🤣

4 reaktioner till “Mat och konsistens”

  1. Intressant det där med pyttipannan.
    Är det ok om jag bjuder på hemmagjord pyttipanna nån gång med två tallrikar till dig, en utan att blanda de olika ingredienserna utan ha dem ”var för sig” och en tallrik med ”vanlig pytt ”?
    Bara som en test att se om det blir skillnad för dig när det är ”var för sig ” respektive ”blandat ” med samma ingredienser (typ stekt potatis, korv köttbullar och nötkött)?

    1. Absolut helt ok vore ett intressant test för o se om det blir annorlunda. När jag var liten så gick det bättre att äta samma mat om det inte var blandat, blir som en skum konsistens o smak när det blev blandat. Säg till när du vill bjuda på det så kommer vi 😃

  2. Nu fick jag en liten aha upplevelse. Dottern får önskekost i skolan, har inte haft en tanke på att det beror på hennes diagnos. (ADD)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *