Mycket bra text skriven av Annika Liin Årsjö

En text väl värd att dela många gånger:

Hej! Mitt namn är ADHD. Väldigt många känner till mitt namn, och väldigt många tror att dem vet vem jag är. Tyvärr, för de allra flesta har faktiskt ingen aning.

De flesta tror nämligen att det är mig de tänker på när de ser det där ouppfostrade barnet, ni vet det där barnet som ingen orkat säga nej till, som inte lyssnar på någon och som vägrar att sitta still? När föräldrarna inte orkar bry sig ber man läkaren att kalla dem för ADHD. Tänker ni någonsin då på hur många läkarbesök, skolmöten, och tester som krävs innan man får mitt namn? Vet ni hur föräldrarna till barn med mitt namn kämpar, hur de sliter och knappt får livet att gå runt?

Jag tror inte att någon vet hur komplext mitt namn är. Vet ni t.ex. att mitt namn kan betyda att en hjärna jobbar så hårt att den tagit sig flera varv runt jorden innan jag ens kommit till skolan/jobbet? Att min hjärna arbetar så snabbt att jag går händelser i förväg, att jag avbryter och stör för min hjärna redan processat situationen innan någon annan hinner med?

Ibland betyder mitt namn att min kropp inte kan sitta stilla, men ibland betyder det att min kropp inte kan röra sig alls. Att den inte klarar av någonting. Då blir jag kallad lat. Försök hårdare. Du vet att du kan bara du vill. Men vet du, det är för att jag försöker så hårt och vill så mycket att hjärnan brinner upp innan kroppen hinner agera.

Mitt namn står också för ett hav av känslor. Det vågigaste havet ni kan tänka er! Tänk er att surfa där, vilken våg kommer härnäst? Dessa känslovågor är höga och kraftiga och ibland avlöser de varandra så snabbt att jag knappt hinner med. Det är bara att försöka rida ut vågen och efteråt vet jag inte ens hur jag hamnade där.

Mitt namn är väldigt komplext. Mitt namn är lätt att uttala men svårt att förstå. Många tror att dem känner mig, att alla säkert har en släng av mig ibland. Men jag kommer inte lite då och då. Jag följer dig från den dag du föds till den dag du dör.

Mitt namn är ADHD. Många tror att de vet vem jag är, men de flesta har ingen aning.

Edit: Texten får kopieras och delas. Kommer den fram i något officiellt sammanhang ser jag gärna att mitt namn är med. Annika Liin Årsjö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *