Om kaos och oordning đŸ€Ș

Även om behovet för ordning och kontroll Ă€r stort och nödvĂ€ndigt för oss med ADHD sĂ„ fixar vi det inte alltid. I vĂ„ra spĂ„r följder ofta oordning, pĂ„börja ett eller till och med flera projekt och slutför aldrig.

Till det ska tillÀggas att behovet Àr starkt dÄ vi annars verkligen inte skulle fÄ nÄgonting gjort. Energin skulle helt enkelt inte rÀcka till.

Vad hÀnder dÄ nÀr man ska göra nÄgonting? Jo kan ta ett exempel ur mitt liv.  Flera hÀndelser som hÀnde under helgen som varit och som fÄtt mig att be min man om hjÀlp.

UpptĂ€ckte en trasig brĂ€da i hundgĂ„rden, ville laga direkt sĂ„ inte hundarna skadar sig. För att kunna laga var jag tvungen att leta upp en passande brĂ€da, hĂ€mta en skruvdragare, hitta skruvar och en sĂ„g. Det mesta finns samlat i ett förrĂ„d nĂ€ra hundgĂ„rdarna. Ett system vi satte upp förra sommaren sĂ„ att det skulle gĂ„ lĂ€tt att hitta och snabbt att fixa. Problemet var bara att sĂ„gen inte fanns dĂ€r för den ligger i stugan 🙈

Vad hÀnder dÄ för mig med ADHD?

Jo jag mÄste anvÀnda energin till att pÄ vÄr gÄrd leta en annan sÄg och oftast har jag ingen aning om var den Àr. SÄ medan energin minskar letar jag i stallet, kÀllaren, hundhuset, inne mm. Till slut denna gÄng hittade jag en sÄg men dÄ var energin sÄ lÄg att jag kunde inte fÄ ihop det, hur skulle jag kapa brÀdan, hur skulle jag skruva med vilket bits pÄ skruvdragaren osv. Energin gick Ät till att leta sÄgen. Eftersom ingenting sker per automatik för oss med ADHD utan vi mÄste processa allt vilket krÀver energi fanns ingen energi kvar till att kunna processa hur jag skulle laga hundgÄrden.

NÀsta exempel handlar om att kreativitet för mig ger energi, fyller pÄ dopamin tanken sÄ att sÀga. Jag vaknar varje morgon med tom dopamin tank. Behöver fylla pÄ tanken varje dag, en förmÄn alla utan NPF problematiken fÄr gratis full tank varje morgon.
För er ger vila ny energi. För er som vill veta vad dopamin gör sÄ kan ni lÀsa tidigare blogginlÀgg om just dopaminets effekter.

Tillbaka till att vara kreativ med minskad dopamineffekt, med andra ord det ger ingen energi.

Att mĂ„la tavlor och skapa ger mig energi. Men ska jag börja med att röja en plats för att ta fram de verktyg jag behöver gĂ„r energin Ă„t i processandet av röjandet, letandet osv. Ja ni förstĂ„r vart jag Ă€r pĂ„ vĂ€g. đŸ„°

Vad gör dÄ vi jag och min man?

Jo vi röjer gemensamt kÀllaren och skapar struktur och ordning sÄ att vi Àr överens om vart allt ska vara. Han fÄr en arbetsbÀnk till sitt dÀr han kan lÀmna framme utan att jag behöver platsen för jag fÄr en egen arbetsplats och företaget fÄr en tillverkningsbÀnk.

Det behöver inte gĂ„ Ă„t energi för att röja och leta och min man behöver inte pausa sitt för att hjĂ€lpa mig komma igĂ„ng med det jag för stunden fĂ„r en impuls att göra. 💞

Ingen har sagt att det Ă€r lĂ€tt att leva i en NPF familj men inte heller att vi inte kan hitta bra lösningar đŸ„°

4 reaktioner till “Om kaos och oordning đŸ€Ș”

  1. SÄ fin och mÄlande beskrivning du gör. JÀttebra! Hoppas att skrivandet ( som mÄlandet ) ger dig energi ocksÄ.
    Tycker att du ger uttryck för att du och maken Ă€r ett mycket bra team tillsammans. En förebild för mĂ„nga! đŸ™â™„ïžđŸ€—đŸ„°

  2. Jag undrar om jag har adhd för jag Ă€r likadan. Energin tar slut innan jag Ă€r fĂ€rdig eller till nĂ„got helt annat. Vad ni Ă€r duktiga pĂ„ att skapa struktur ❀

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *