Att förstå sig själv och konsten att be om hjälp 🤪

Att leva med ADHD är inte alltid lätt, framförallt inte under den tid jag inte visste om att jag hade ADHD, att mina problem var ADHD relaterade.

Många är de gånger jag fått höra att du måste lära dig passa tider, du är vuxen du ska kunna det nu. Många gånger har jag känt mig ledsen och sårad och värdelös för att jag aldrig kan lära mig passa tider, hur gör man det när impulsiviteten styr, när klockan helt plötsligt har rusat iväg?! 🙃

Ja vissa saker har jag lyckats på nå vis hitta strategier som att komma i tid till lektionerna som jag älskar att hålla i. Men även då ska självförtroendet sänkas, då personer kan tycka att kan jag fixa det borde jag även kunna passa en mötestid med en vän… Eller kan jag det? Svar nej för det sitter i min ADHD, hela problematiken med tidsuppfattning. 

Varför jag kommer i tid till mina lektioner beror på att jag befinner mig i en hyfsat störningsfri miljö, inget annat pockar på liksom tvätt som ska hängas, blommor som ska vattnas, mobil som ringer osv. På jobbet har jag lagt undan mobilen och stängt av ljudet. 

Att organisera tillvaron, vara glömsk och ha uppmärksamhetsbrist är några av de problem vi med ADHD måste lära oss leva med. 🤷‍♂️

Att gå från lågt självförtroende, att växa sig stark ur det och finna och förstå sig själv och sina styrkor och svagheter, att sedan vara den som i vissa fall aldrig kommer klara vissa saker och måste ha stöd och hjälp i de situationerna är inte en lätt resa. 💞

Det är en konst att våga be om hjälp och i det erkänna sina svagheter, sina ADHD problem. Alla vill ju klara sig själv och bli en självständig individ. 🥰😁

Det omgivningen kan göra såväl föräldrar, familj, vänner, skola med lärare som träningsledare är att hjälpa personen med ADHD. Att lära den personen att hitta sina styrkor och svagheter, att hjälpa dem förstå sig själva och se möjligheter i att be om hjälp istället för att försöka få dem att lära sig något de inte kan lära sig någonsin i sitt liv. Det går alldeles utmärkt att tillsammans hitta strategier, hjälpmedel, tips osv. 

Vi som lärare behöver inse att elever med ADHD kommer fortsätta kämpa med sina problem in i vuxen ålder och därmed aldrig kan bli den självständiga personen som vi försöker lära de till att bli. Bättre då att stötta och hitta lösningar på problemen 💖🌟

Mer kunskap till svenska folket 🤩

Med det vill jag säga tack till alla som visat mig förståelse, tack till alla som läser denna blogg och tack till alla som tar till sig kunskapen om ADHD ❤️

2 reaktioner till “Att förstå sig själv och konsten att be om hjälp 🤪”

  1. Hej Camilla,
    Tack för din blogg och för att dela dina känslor och upplevelser som människa.
    Jag ser inte en Camilla med ADHD, utan en vän som heter Camilla.
    / G

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *