Att leva med ADHD

❤️ De flesta förstår inte att vissa människor använder enorma mängder energi för att bara försöka vara normala ❤️

Lär dig komma i tid, stressa inte så mycket, gör inte så mycket, du måste minska hundantal och saker du sysslar med, gör avslappningsövningar, meditera, gör mindfulness alla välmenande ord som egentligen inte hjälpte alls som endast stressade mera.. Tills den dag jag fått min ADHD diagnos och fick träffa en förstående psykolog. Den dagen det vände och jag äntligen kan hantera den inre stressen och det dåliga måendet, att jag mår dåligt över att inte lyckas.

Förstår precis det många med ADHD säger att hur ska jag kunna köra mindfulness då det är väldigt svårt att meditera fast jag tränat på det hela livet. 

En kvinna uttryckte det så här: ”Om några fler hade sagt åt mig att sitta och stirra på ett russin i en kvart, utan att samtidigt förse mig med insikten om att det är ljusår svårare för oss med ADHD, hade jag tryckt ner det dj-a russinet i halsen på dem.”

Min psykolog förstod precis denna problematik och gav mig tips och råd på hur jag skulle börja med bara 1 min och gärna i vardagliga sammanhang som när jag borstade tänderna, sedan öka successivt och vilken skillnad på att sedan några månader senare kunna stå mitt i Stockholms ljud och bara vara i nuet, andas och följa ett träds vajande i vinden och verkligen bli avstressad och lugn 💞

Att ha ADHD kan vara ett stort handikapp som dessutom är väldigt osynligt. Det innebär att man har svårigheter med att uppskatta tid, prioritera mellan vad som behöver göras och vad som kan vänta. Det innebär också att kunna organisera, planera och inte distraheras och påbörja något nytt. Ofta är de gånger jag påbörjar något för att påbörja nästa och aldrig blir klar med någonting under en dag. Listor skrivs men man fixar inte att prioritera på listorna. 

Jag och min man har löst det så här att jag skriver listorna allt jag kommer på som behöver göras skriver jag in i google keep sen prioriterar han i listan och jag börjar lära mig lite hur man ska prioritera 🤪 Det tar sig med hjälp av min kära make, google keep, ADHD medicin, psykolog och arbetsterapeut som kommit med tips på strategier.

Det är med ADHD svårt att hänga med och förstå instruktioner i flera led då det inte finns en ett fungerande arbetsminne och en styrande autopilot. Arbetsminnet är en del av de exekutiva funktionerna. Förklara det då gärna flera gånger och tydligt. Dela upp instruktionerna i flera delar typ börja med att göra detta, när det är klart ge nästa instruktion. Glöm dock inte att vi med ADHD ofta kräver en förklaring på varför för att förstå meningen med att göra det i en viss ordning. Annars kan vi lösa det på annorlunda sätt och det fungerar i många fall också så var flexibel. Men om man ska sätta ihop en motor tex så krävs det att det görs i en viss ordning annars får man inte ihop motorn så den fungerar. Genom att förklara pedagogisk varför och ge korta instruktioner förbättras självförtroendet och självkänslan. ”Titta jag kan lyckas” 💖

Vill också tipsa om en super bra grupp på FB där man kan få massor av tips på struktur, idéer mm. Den heter Struktur för oss med ADHD/ADD. 👇👇👇

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *