Har du bipolär och/eller GAD och inte riktigt tycker dig stämma med de diagnoserna?

Ofta är de gånger då framförallt kvinnor får diagnoserna bipolär och/eller GAD fast det underliggande problemet egentligen är ADHD.

Hittade mycket intressant forskning som påvisade att problemen man har med ADHD, som svårigheter med att bibehålla uppmärksamheten, vara verbalt impulsiv (säga fel saker), samordna sinnesintryck och därefter kunna använda rätt känslouttryck, ofta ger en ångest över att ständigt misslyckas, säga fel saker, inte hänga med i samtalet och reagera känslomässigt fel i olika situationer. Detta leder till samma symptom som GAD, fast det egentligen är en underliggande ADHD diagnos som skulle satts istället. 

ADHD har kraftiga humörsvängningar och depression och nedstämdhet leder inte sällan till att sjukvården sätter bipolär, depression som diagnos istället för att gå djupare och finna den underliggande ADHD diagnosen. 

Anledningen kan vara att du har de kvinnliga uttrycken av ADHDs hyperaktivitet och impulsivitet som visar sig som ångest och kraftiga humörsvängningar. Detta misstas och behandlas som ångest, bipolär, depression och GAD. Det leder tyvärr till fel diagnos, fel läkemedel och felaktig behandling. 

Nu säger varken jag eller denna forskning att alla med bipolär, GAD, depression osv har en underliggande ADHD diagnos men känner du att de diagnoser och de behandlingar du får inte stämmer, inte fungerar så bra som du önskar så skulle jag råda dig till att göra en ADHD utredning. Ingen ska behöva lida i onödan är mitt resonemang!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *