Att undvika aggressiva utbrott och total härdsmälta

Många är de gånger jag har både pratat om och skrivit om att inte prata med en ADHD person som reagerar med aggression. Många fler kommer det säkerligen bli för det är viktigt för andra att förstå!

Framförallt går det inte att skälla på en som hamnat i aggression då det kanske inte är ilska utan panik och rädsla.

Fundera på hur det skulle kännas om du var tvungen att bli instängd i ett litet rum fullt i det du är som mest rädd för och där medan du får panik, skriker någon på dig att sluta och skärpa dig. Inte rätt eller hur?

För dig som har ADHD kan jag lova att du säkert vid flertalet tillfällen upplevt att hjärnan exploderar och allt blir bara svart för att sedan ”vakna upp” och få skäll och inte förstå varför?!

Det viktigaste är att hitta grundorsaken, det som utlöst ilskan från första början. Många grundorsaker är för lite sömn, för mycket eller för lite mat så det blir obalans på blodsockret, för höga krav från omvärlden utifrån sina bristande exekutiva förmågor eller helt enkelt uttråkning.

Nu säger ni säkert att alla barn måste ha tråkigt ibland men faktum är att inte alla fixar det utan hjälp. När vi med ADHD utsätts för uttråkning får våra redan låga halter av dopamin i hjärnan att bli extremt låga vilket stressar oss och stresshormonet adrenalin utsöndras. Börjar ni se vart det leder?

Vad ska man då göra för att minimera aggressiva utbrott?

Vuxna med ADHD är jag övertygad om kan hitta strategier på att få till sömnen och äta korrekt och se till att livet innehåller motion och roliga saker som bidrar till ökad dopamin. 

Det omgivningen runt vuxna med ADHD kan göra är att visa förståelse för att personen med ADHD inte alltid förstår förväntningar och krav. Och därmed kunna fråga och förklara tydligare. Det är också så att vi med ADHD behöver lära oss att fråga och bli medvetna om våra kroppars behov. Vet man med sig att sömnen varit dålig så kan man berätta det för familj och vänner så de får en chans att visa mer förståelse för att det inte går så lätt denna dag. ❤️ Allt handlar om kommunikation!

Till föräldrar med barn som har ADHD är kommunikation också viktig, meddela skolan hur helgen varit, nattens sömn och andra viktiga saker för skolan att veta. 

Se till att ditt barn får bra sömn, mat som ger rätt blodsocker balans. 

Hjälp ditt barn att ha tillräcklig stimuli för att må bra, inte för mycket och inte för lite. 

O ja ni ska träna med era barn att ha tråkigt under rätt förutsättningar, kanske efter en lång aktivitet ute har barnet lättare för att kunna sitta i soffan och ni bara pratar om livets alla gåtor. 

Försök ge ert barn, era elever i skolan eller era kollegor med ADHD bra förutsättningar till att finna sina styrkor och lyckas i livet! Jag är övertygad om att alla människor har styrkor och förmågor 💞

3 reaktioner till “Att undvika aggressiva utbrott och total härdsmälta”

 1. An interesting discussion is worth comment.
  I do believe that you should publish more about this subject, it might not be a
  taboo matter but typically folks don’t discuss such subjects.
  To the next! All the best!!

 2. Kan du skriva mer om detta? Tips mot sömnlöshet? Är nere på 10-12 tim sömn per vecka trots ca 20 tim hård aktivitet per dygn! Är 59 år och kroppen går sönder av utslitning!

  1. Hej Katarina!

   Förstår din frustration sömn är super viktig, kan absolut skriva mer om tips för att sova bättre. Vad har du provat?

   Med vänlig hälsning, Camilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *