Bekräftelsebehov och vikten av att få beröm!

Eftersom jag misslyckats med mycket genom livet och känslor blir så starka pga ADHDn så har självförtroendet sjunkit genom åren. Jag har verkligen mått skit på botten om man säger så, ärligt så illa att jag inte ville leva. Lugn nu vill jag leva och har bättre självförtroende men det har varit en lång väg dit med personlig utveckling.

Att få lite egoboost är aldrig fel, tror faktiskt alla människor mår bra av det. Sen behöver det inte vara stora saker, ett litet beröm några ord ger så mycket till personen som får det. 

Kommer tillbaka till starka känslor där igen 😁 När du ger beröm till en person med ADHD, i alla fall mig, så räcker det med ett litet beröm så växer min glädje, känslan av att må bra blir stor. Fick höra av en god vän och skribent igår att jag skriver så bra i denna blogg. Den positiva känslan spred sig i kroppen och jag känner även idag en glädje över det fina berömmet.

Detta brukar jag tänka på med framförallt elever, att ge små beröm, peppa och visa varje enskilda elev att jag som lärare tror på dig, du kan, bra jobbat, detta fixar du. Lika är det att jag ser de små sakerna som att eleven faktiskt kom till lektionen men utan boken. En elev som har svårt för att komma ihåg att ta med boken men vill lyckas, berömmer jag då för du är ju här och visar att du vill, bok kan vi lösa ändå för jag har fler i klassrummet. Kan säga till eleven: ”Lägg inte energi på misslyckandet att ta med boken, utan kom med positiv inställning till att lära dig kunskaperna istället så löser vi boken här.”

Det lilla ger så mycket så glöm inte berömma, ett leende mot kassörskan, ett tack för hjälpen på affären, önska busschauffören en bra dag, lägg alla streckkoder åt rätt håll på matvarubandet, säga vad fin du är idag till en kollega osv. Det finns en mängd olika saker man kan göra för att få människor att må bra. 😁

Varför har då vi med ADHD större bekräftelsebehov?

Vi har ofta i livet misslyckats pga våra svårigheter. ADHDn ställer till det för oss. Ofta har vi fått skäll och skit för det vi inte lyckas med. Det är faktiskt så att vi med ADHD får ofta mer negativ kritik motför andra just pga vår ADHD. 

Detta medför att man blir som en torr svamp som suger åt sig allt inkl det negativa då. Men det är lätt att vända på den negativa känslan om andra ger positiv feedback som får personen att växa. Se styrkorna istället för svårigheterna. Ge små beröm, säg positiva saker och vi med ADHD kommer suga åt oss och växa på de små sakerna då känslan i oss blir stor.

Lyssna på texten och låt alla människor få känna att allting ordnar sig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *