Vara social och ändå bli helt slut av sociala sammanhang

Det verka konstigt att jag är så social och söker mig till sociala sammanhang men så helt plötsligt försvinner jag ur sammanhanget och är borta en stund. Förstår att det kan upplevas konstigt, har själv funderat på varför det blir så. Fått det förklarat att vi med ADHD är väldigt sociala av oss och dras därför till sociala sammanhang medan vi samtidigt är intryckskänsliga. Vi har inte ett filter som alla “normalstörda” har, som sållar bort onödig information från omgivningen. Vi hör och ser allt och våra hjärnor tar in alla intryck:

  • Ljud från fläktar, klockor, stolar, pennor som vässas, prasslande papper, tuggande människor, en bil som åker förbi utanför
  • Ljus som blir starkt, som ger skugga, en lampa som lyser och drar nattfjärilen emot sig (nattfjärilen är personen med ADHDs uppmärksamhet)
  • Färger som kan sticka ut och lysa olika starkt

Att ta in allt innebär att din uppmärksamhet är på allt också vilket i sig är uttröttande. Efter ett par intensiva dagar med många sociala sammanhang som nu under jul och nyår, blir jag helt slut, psykiskt slut i huvudet helt enkelt. Har märkt detta tidigare och försöker hitta strategier. En har varit att avvika och gå på ett långt toabesök där jag får en paus från alla intryck.

Andra kan vara hjälpt av att ha keps, huvtröja med huvan uppe eller använda solglasögon allt för att intryckssanera och minimera alla intryck för att få energi över till annat viktigt.

Annat kan vara att skaffa specialanpassade hörselskydd som reducerar bort brus och liknande medan tal hörs tydligt.

Ytterligare ett tips är att gå och handla när det är minst med folk för att spara på energin till den planerade middagen med vänner.

Viktigast av allt från omgivningen är att låta personer med ADHD få sina pauser som de behöver och hjälpa de att inte ta slut på sig själva så energin finns kvar till att vara just social och ha roligt med nära och kära 💞

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *