Det här med exekutiva och kognitiva funktioner hos personer med ADHD

Vet att jag skrivit om det tidigare men det är både intressant och viktigt att förstå för att kunna acceptera och hjälpa personer med ADHD på rätt sätt. Det kan annars vara svårt att förstå att det inte handlar om dålig vilja eller intelligens att en person med ADHD kan göra en sak intensivt men ha jättesvårt för att ens komma igång med en annan. 

Motivation handlar i mångt och mycket om den belöning som komma skall. Det ni utan ADHD kan är att bibehålla fokus och fortsätta i väntan på belöningen som kommer senare. Vi med ADHD kan inte det utan handlar utifrån våra impulser för att få belöning direkt. Vi kan förstå vad som behöver göras men brister i tålamod och gör sånt som ger belöning snabbare. Detta beror på att vår hjärna fungerar annorlunda, helt enkelt att pannlobens mognad är försenad eller aldrig riktigt mognar för oss. Det får till följd att ingen styr vår skuta (hjärnan), pannloben är som vårt flygledartorn och när ingen jobbar där följer man de starkaste impulserna vilket är snabb belöning. Detta fast man rent intelligent vet vad som istället borde göras. 

Alla ”normalstörda” har en fungerande hjärna som kan koppla på autopilot för inlärda saker, för processande av intryck och för att utnyttja hjärnans energisparande funktioner. Vi med ADHD kan inte det utan vi måste bearbeta allt manuellt vilket blir väldigt uttröttande, vi kan liksom inte slappna av och släppa på kontrollen för då utbryter kaos. Det är för er att förstå att det ni tar för givet har inte vi och vi struntar inte i skoluppgifter eller andra uppgifter utan vi har exekutiva och kognitiva funktioner som ställer till det för oss så vi inte får saker gjorda i rätt ordning. Tänk så här då att hjälp oss styra in på rätt spår, fånga vår uppmärksamhet och hitta motivationen i det fallet att vi får en impuls att följa 🥰

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *