Hormonernas påverkan på ADHD

❤️ Detta blogginlägg kommer bli lite extra personligt då det litegrann handlar om min avlidne mor som hade någon ospecificerad demens. ❤️

Har länge känt oro för att själv få demens och funderat på saker som varför jag inte minns så mycket av min barndom och varför minnet sviktar ibland nuförtiden. Klart man blir nervös för att ärva inte bara ADHDn utan även demensen. 😳

Läser nu en bok, inte otippat en bok om ADHD och då om kvinnor, ”ADHD från duktig flicka till utbränd kvinna” av Lotta Borg Skoglund. Den boken har gett mig lugn och harmoni och rädslan har lagt sig för det hon förklarar i bokens början är att kvinnor med ADHD,  ja egentligen inte bara kvinnor utan alla med ADHD, har svårt för att minnas sin barndom. 🤷‍♂️ 

Detta beror ju såklart på vårt dåliga arbetsminne som också är med och påverkar vår hjärnas bearbetning och lagring av minnen. Det hon också säger är att kvinnor som oftast kommer in i klimakteriet vid 50 års åldern och ca 10 år före det startar processen. Alltså vid 40 år, jag är 43 år. 

Vidare skriver hon om fluktuerande hormoner och minskad östrogen påverkar hjärnans dopamin effekt och därmed också ADHD symptomen. Minskad östrogen ger ökad ADHD och ökad östrogen ger minskade ADHD problem. Obs! Inget vetenskapligt utan hennes studie av patienter. Min egen erfarenhet är att menstruationens första halva fram till ägglossningen mår jag och fungerar jag bättre och det är också den period som östrogen nivån är högst i hela menstruationscykel. Jag mår sämre och fungerar sämre under andra halvan, perioden mellan ägglossning och fram till mensen, det är när östrogen är som lägst och progesteron nivån är som högst. 

Vid klimakteriet som var det jag egentligen skulle komma till 🤪🤣🤷‍♂️ Nåja vid klimakteriets hormon dämpning menar författaren Lotta Borg Skoglund att många kvinnor får minnesproblem, som jag själv då kan tänka mig gav mig en större oro. Fast det egentligen handlar om min ADHD både barndomsminnen eller avsaknad av de och minnesproblem nu i samband med att jag är på väg in i klimakteriet 🙈

15 reaktioner till “Hormonernas påverkan på ADHD”

 1. Ja alltså jag är i samma ålder och har adhd och aspergers, men jag har bara senaste åren börjat fatta hur påverkad jag blivit beroende på vart i cykeln jag varit.
  Visserligen är det också bara de ca 3 senaste åren det varit hyffsat regulbundet så det kanske är en liiite förmildrande omständighet till hur trögfattad jag varit.
  Men jag är tacksam att jag han fatta det innan dottern fick mens, för himmel så tydligt jag ser det på henne! Utan den insikten hade vi nog “krockat” mentalt mycket mer.

  1. Ja jag är lika tacksam när jag nu förstått det hela o hur det faktiskt påverkar mig 😃

 2. Finns det möjlighet att få kontakta dig via telefonen? Hittade din sida rent slumpmässigt och blev helt såld!

  1. Hej!

   Självklart kan du få ringa mig men vill inte skriva ut mitt nr här så mailar dig. Får du inget mail så Maila mig på sarmik@wildtribes.se.
   Vad roligt att du gillar bloggen o det du läser i den 🥰

   Med vänlig hälsning, Camilla

 3. Hej! Vet inte vad jag ska börja. Jag är 43 år har med adhd. Äter elvanse 70 mg per dag. Jag har kämpat i 10 år nu med den svårare sortens pms. Jag har väl fattat i alla år att jag har adhd med okontrollerad impulskontroll, speedad, påbörjar 10 grejer samtidigt, avbryter folk ständigt, ångest började typ vid 14 års ålder, skaffar djur i massor, går in 120 % i saker som jag sedan inte kan slutföra ett exempel som är bra jag ska odla tomater. Jag skriver handböcker och tar reda på allt om tomater, planterat och vattnar i ca 2 veckor , sen har inte fått tomater än o jag tröttnar, växterna dör. Men strunt samma man kan mala på hur länge som helst hur man har svårt att få ihop vardagen, hur man alltid ska ha saker på sitt sätt, hur tyg känns mot kroppen, surret i huvudet,få oro vid höga ljud o bla bla bla. Men jag har med läst boken och första gången jag kände att någon förstod någon i en bok kunde förklara hur det känns för mig mellan ägglossning o mens. Nu sista halvåret så har jag känt torrare slemhinnor, ökad sexlust, viktuppgång, extremt trött, svettningar, mer skiftningar i humör och mensen har förändrats har alltid haft 28 dagar mellan mens så är det inte längre och upplever att mensen ändrat karaktär mer slemmig. Du skriver att vi kvinnor med adhd. Mår sämre vid minskad östrogen . Undrar om det är så ? Tack för bra sida! / Jenny

  1. Hej!

   Tack själv för din kommentar 😁
   Visst kan det vara så den forskning jag funnit är att minskad östrogen påverkar ADHDn vilket påverkar vårt mående negativt mer än kvinnor utan ADHD. Intressant att höra att du upplever samma som mig o jag har oxå fått torrare slemhinnor av minskad östrogen o strulande mens som gått som en klocka på 27 dagar hela livet annars 🤪
   Med vänlig hälsning, Camilla

 4. Jag är så tacksam att jag hittade denna bloggen. Ska precis börja läsa boken. Jag känner igen mig så så så mycket i det ni skriver. Min mens har alltid varit som en klocka, 28 dagar emellan. Men nu börjar den hatta lite och jag blöder så mycket att jag första nätterna inte kan sova. Tiden mellan ägglossning och mens är jag ett monster som helst skulle vilja ligga i sängen med täcket över huvudet hela tiden. Jag har tänkt att jag är inne i förklimakteriet, att det är därför det blivit så hemskt de senaste åren. När jag läser detta och hur andra med adhd har upplevt samma sak så blir jag helt gråtfärdig. Trodde det var jag som var knäpp. Tack snälla ni. (Någon som vet någon lösning? Går det att ta östrogentabletter eller så för att stärka upp?)

  1. Jag äter Östrogen som heter provers o livet har blivit så mycket bättre i måendet o allt sen jag börja med provera 🥰

   1. Hej. Jag måste fråga äter du Provera 10mg? Jag själv har fått dem och är orolig att de ej ska fungera? Hur upplever du hur den fungerar nu?

    1. Hej Alexandra!

     Jag äter 10mg provera o 2mg progynon o tycker det fungerar super bra tillsammans med elvanse 50mg. Jag får jämnare humör, mindre hormonsvaj o framförallt slipper jag klimateriebesvären såsom svettningar mm.

     1. Tack för ditt svar 🙂 Jag äter Provera 10mg och började idag igen efter 1 år och 3 månaders uppehåll med elvanse, 50mg på morgonen och 20mg vid kl 14. Känns bra änsålänge. 🙂

 5. Är det någon som provat att jämna ut hormonerna och höja östrogenet ex, hög dos av provera och en hög dos av östrogen för att dopaminet skall få den dos man tidigare fått för att det kognetiva ska fungera som minne, stresshantering och mycket mera. Funderar på att testa själv är i klimakterie fas men hittar ingen som verkar provat enligt Lottas bok. Någon som har ett tips annars så man kan följa? Tack för en trevlig blogg!

  1. Intressant tanke ska kanske diskutera det med min gynekolog 🥰
   Om hon inte redan tänkt på det för jag har nämnt detta för henne. Hon är klurig så man vet aldrig 🤪
   Får man fråga vilken dos du har?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *