Fördomar!

Detta inlägg handlar inte enbart om ADHD men är icke desto mer viktig då alla människor blir drabbade av fördomar och i synnerhet de med diagnoser.

Att utsättas för fördomar och träffa människor som har fördomar om ADHD är tufft då man ska försöka förklara och få de att förstå.

Vanliga fördomar om diagnosen ADHD:

  • Du ska vara hyperaktiv och klättra på väggarna om du har ADHD. Eller är det så? Alla med ADHD är inte hyperaktiva utan kan ha den ouppmärksamma formen fd ADD. Samtidigt kan hyperaktiviteten yttra sig på andra sätt.
  • Du kan inte behålla ett jobb och är ofta arbetslös om du har ADHD. Många med ADHD har högt uppsatta poster i yrken som läkare, artist, företagare mfl.
  • Utbildning är ingenting du med ADHD klarar av. Med tanke på alla högt uppsatta yrken som många med ADHD har så måste en person med ADHD klara av studier, är oftast bara hjälp och strategier som behövs.
  • Har du ADHD är du så impulsiv så du gör kriminella saker. Kriminella saker kan alla göra och visst är det fler med diagnosen som tyvärr råkar ut för det men samtidigt handlar det om att få diagnosen och rätt hjälp och behandling.
  • Har du ADHD kan du inte koncentrera dig alls. Det är så otroligt olika från person till person och vi med ADHD kan hyperfokusera och bli totalt inne i det vi gör 🤣
  • Personer med ADHD har okontrollerat humör och blir ruskigt arg. Förvisso kan vi bli lika arg som vi blir glada och att det kan växla fort också men helt okontrollerbara håller jag inte helt med på. 🤪
  • Alla ska ha ADHD nuförtiden! Ja lite så är det folk tror men helt ärligt vem vill egentligen ha ADHD? Det är trots allt ett funktionshinder 🤔

Mycket av fördomarna är helt fel uppfattning och en del av det handlar om upplysning och förmedlande av kunskaper.
Man grundar sina fördomar på uppfattningen av hur de som märks mer med diagnosen ADHD är och det är mest forskat på killar med diagnosen och förr faktiskt inte längesen alls trodde man att endast killar hade diagnosen.

Viktigast är att varje individ stannar upp och frågar sig varför man har den uppfattningen/fördomen!

Samtidigt försöker lyssna och förstå varje individs olikheter 💞

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *