Frustrerande att bli störd!

Det är förunderligt hur svårt det är för oss med ADHD att komma tillbaka till fokus efter att man blivit avbruten. För er ”normalstörda” verkar ni lätt kunna växla och återgå till det ni höll på med. Ser min fina vän och kollega ofta på jobbet bli avbruten av en elev som kommer, ett samtal som ringer, en annan kollega som vill säga något eller allra helst bli avbruten av impulsiva mig som kommer på något jag måste fråga precis nu för att inte glömma. Det min fina kollega gör är att svara på min fråga och sedan fortsätta fokusera lika bra på det hon höll på med. Tänk så fantastiskt!

Att bli avbruten och tappa fokus är oerhört stressande för mig det tar evigheter innan jag hittar tillbaka till tråden jag höll på med. Är också därför som jag gärna sitter hemma på kvällarna och planerar helt ostört så jag under tex 2h får otroligt mycket gjort. För blir jag störd fallerar det och tar mycket längre tid.

Författarna till boken ”Så funkar ADHD” har beskrivit detta bildligt så bra att jag bara måste få dela detta i min blogg.

Det de menar i boken är att när vi med ADHD blir avbrutna så är det som att tappa ett antal jonglerande glödlampor. Alla vet att tappar man glödlampor går de sönder i bitar, i måånga bitar. Det tar sedan evigheter att limma ihop alla bitarna och kunna fortsätta jonglera med hela glödlampor.
Förutom att det tar tid att återgå och hitta fokus igen så kräver det enorma mängder energi och blir det för många omstarter/uppstarter på en dag så tar energin slut och det blir omöjligt att slutföra uppgiften.

Allt detta hänger ihop med om personen har ett fungerande arbetsminne eller ej.
Arbetsminne är förmågan att hålla information i minnet och koncentrera dig på det samtidigt som du ska skapa något av informationen. Det är också det som gör att det är svårt att ta in för många instruktioner på en och samma gång. Helt enkelt för vi med ADHD har ett sämre arbetsminne.
Det finurliga är att DU kan hjälpa till genom att ge instruktioner i flera led eller nedskrivna så personen med ADHD kan läsa i flera led. 🥰

Som kollega till en med ADHD eller elever i klassrummet så gäller det att hjälpa till med så störningsfri miljö som möjligt så personen med ADHD får bästa förutsättningarna att lyckas!

2 reaktioner till “Frustrerande att bli störd!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *