Overthinking -att övertänka saker och ting

Ja så var det detta med att övertänka framförallt då man har ADHD. Det sitter i ens förmåga att kunna reglera beteende, impulsivitet och övertänka/överanalysera.

Att vara impulsiv och reagera impulsivt, göra impulsiva saker förstår nog många. Men att impulsiviteten också är att följa en tankebana och övertänka den kanske inte alla förstår. Ska därför försöka förklara det i detta blogginlägg.

Jag har i min ADHD en impulsivitet som kan vara extremt jobbig. Har ändå hört några gånger att jag upplevs som en person som inte kan göra impulsiva saker utan alltid måste planera in. Det sitter i och för sig också i arbetsminne och behov av kontroll på situationer, för att komma ihåg och ha koll på vad som ska ske måste det planeras in och skrivas upp i en kalender. Då känner jag mig trygg i att veta vad som komma skall. 🥰

Tankar kommer och går fort i min skalle och många med ADHD har problem med att tankarna snurrar fort. När min impulsivitet slår in på en tankebana så hinner jag snabbt följa den ganska långt. Istället för att bara göra så fastnar jag i att övertänka, tänk om jag ramlar, tänk om jag gör illa mig, tänk om jag väljer fel osv. Det slog mig just att det kanske är mer så här för de som har ADHD-A alltså det som tidigare kallades ADD. Jag är så här i perioder i livet och det kanske beror just på att jag i min kombinerade form av ADHD-C ibland har mer hyperaktiv/impulsiv form (ADHD-B) och ibland är mer ouppmärksam form (ADHD-A/ ADD).

Beskrivning av hur det är att ha ADHD o de olika formerna ADHD-A, B o C

Det är inte lätt när man fastnar i tankebanor och inte kommer igång eller när man övertänker för mycket och inte bara lever livet som det kommer och löser problem på vägens gång. Framförallt när det växlar mellan att periodvis vara den som bara gör utan att tänka och periodvis vara den som övertänker allt. 😂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *